FAMU OpenEye2009

video / instalace / sound-art / expanded media / performance / experimentální hudba / média / společnost

Pavel Büchler / Loops

St 4.11. - Pá 6.11. 2009, FAMU, Smetanovo náb.2, CAS 4.patro
Začátek ve středu 4.11. ve 14:00, dále dle dohody.

Modul v anglickém jazyce.
Sylabus in english (pdf)


Pavel Büchler je výtvarný umělec, spisovatel a pedagog českého původu. Od roku 1981 žije ve Velké Británii, kde působí jako profesor na Manchester Metropolitan University. Jeho umělecká tvorba je dlouhodobě ve znamení "aktivní nečinnosti", strategie jakéhosi "making nothing happen", zcela minimálních zásahů do nalezených audiovizuálních materiálů, které pouze skrze opakování a mírné obměny získávají nový myšlenkový rámec. Touto relativně snadnou technikou Büchler nalézá svébytný způsob vyprávění, novou formu prožitku v setkání s uměním. Jeho práce prostřednictvím základní a z dnešního pohledu často zastaralé technických nástrojů směřují k efektivní manipulaci času v recyklovaných médiích. Zaměřuje se zkreslení a znečitelnění jazyka, absence a chybění v komunikaci.

Práce Pavla Büchlera je zastoupena ve sbírkách Max Wigram Gallery Londýn a Tanya Leighton Gallery Berlin, vystavoval mj. NG Praha, Kunstahalle Bern, National Museum of Modern Art Athens, Shanghart Gallery Shanghai, a d.

V rámci dílny lektor představí popsanou uměleckou strategii a dílna dále bude zaměřena na praktickou experimentální tvorbu krátkých videosmyček pod jeho vedením.

Odkaz na katalog, text Nicka Crowa o Pavlu Büchlerovi (pdf)


Více na:
http://www.artdes.mmu.ac.uk/profile/pbuchler
http://www.kunsthalle-bern.ch/en/agenda/exhibition.php?exhibition=3


Projekt OpenEye2009 je realizován v Centru audiovizuálních studií FAMU, za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.