FAMU OpenEye2009

video / instalace / sound-art / expanded media / performance / experimentální hudba / média / společnost

Robert van Heumen / Electronic music performance: various degrees of surprise

St 18.11. - Pá 20.11. 2009, FAMU, Smetanovo náb.2, CAS 4.patro; Institut intermédií, Technická 2, Praha 6
Začátek ve středu 18.11. ve 14:00, dále dle dohody.
Závěrečná prezentace v Institutu intermédií, pátek 20.11. v 16.45

Zápis pouze po předchozí konzultaci na martin@blazicek.net.

Modul v anglickém jazyce.
Sylabus in english (pdf)

St 18.11., 14.00-17.00, Úvodní prezentace, FAMU CAS, Smetanovo náb.2, č.423
Čt 19.11., 15.00-18.00 Zkouška 1, ČVUT, Institut intermedií, Technická 2, Dejvice
Pá 20.11., 9.00 - 11.00 Zkouška 2, ČVUT, Institut intermedií
Pá 20.11., 16.45, Závěrečná prezentace, ČVUT, Institut intermedií


Tvůrčí dílna elektronické hudby a volné improvizace.

Jako skladatel a improvizátor jsem se vždy pohyboval na hranici mezi fixní kompozicí a volnou improvizací. Zajímá mě kombinaci obou formátů. Používám jak předem připravené materiály, tak živý sampling v průběhu koncertu, takže výsledek je sice přeem připravený, ale skýtá jistou otevřenost k nečekaným překvapením hudebníků i publika. Zároveň se pohybuji na málokdy překračované hranici abstraktního světa a tonálního materiálu, mezi šumy, praskanci a melancholickými písněmi. Dílna na CAS se bude zabývat praxí živě hrané hudby z této perspektivy. (R.v H.)

Robert van Heumen je nizozemský hudebník využívající elektronické nástroje k tvorbě zvukových krajin. Pracuje se systémem realtime samplingu LiSa vyvinutým ve výzkumném centru STEIM a se zvukovým programovacím prostředím SuperCollider. Používá nejrůznější fyzické nástroje pro kontrolu zvuku. Jeho práce je směsí melodií, digitálních praskanců, silného zkreslení, field recordings, hlasů a dalších netradičních zvuků. Živé zvukové zdroje gesticky manipuluje a smyčkuje během hry, zkoumá životnost jejich repetitivní povahy v tekoucím čase improvizace. Spolupracoval s širokým spektrem akusticky i elektronicky hrajících hudebníků, mj. s Audrey Chen, Johnem Fergusonem, Jeffem Carrey, Anne LaBerge, Mortenem Olsonem. V současnosti pracuje jako projektový manažer centra STEIM.

Více na www.hardhatarea.com a www.steim.org.


Projekt OpenEye2009 je realizován v Centru audiovizuálních studií FAMU, za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.