FAMU OpenEye2009

video / instalace / sound-art / expanded media / performance / experimentální hudba / média / společnost

Geert Lovink / Politics and Aesthetics of Web 2.0, Critical Issues in Internet Culture

čtvrtek 29.10., 14:45-17:00, FAMU, Smetanovo náb.2, učebna CAS 436
pátek 30.10., 10:00-15:00, FAMU Smetanovo náb.2, učebna CAS 436

Modul v anglickém jazyce.


Dílna je zaměřena na sociální a politické aspekty digitální kultury a na metody kritické analýzy současné medializované společnosti. Termín “Web 2.0″ vznikl v roce 2004, kdy jej použil Tim vydavatel a propagátor svobodných médií a copyleftu O’Reilly. Odkazoval k novým firemním technologiím, formujícím další stupeň funkcionality nástroje World Wide Web. Vznikly tak další možnosti participace, spolupráce, účasti uživatelů na vytváření obsahu elektronických sítí, nabídka vytvářet bloggy, využivat různé databazí a v důsledcích také fenomén tzv. The Long Tail. To vše definovalo Web 2.0 z ekonomického a teoretického zřetele. Geert Lovink bude hlavně mluvit o sociálních a politických konsekvencích tohoto společensky technologického prostředí a o metodách, které používá dnešní mediální kritika a umělecký aktivismus.


Geert Lovink (1959, Amsterdam), významný teoretik médií, kritik Netu a mediální aktivista. Spoluautor koncepce tzv. taktických médií a síťové kultury. Studoval politické vědy na Amsterdamské universitě, získal PhD na Melbournské universitě. Od roku 2004 je profesorem na Hogeschool van Amsterdam (obor interaktivní média) a profesorem nových médií na UA, kde vede Institut síťových kultur (Institute of Network Cultures, www.networkcultures.org), který založil. V roce 2005 zde připravil se studenty 4 mezinárodní konference: o dějinách webdesignu (www.decadeofwebdesign.org), o alternativách ICT pro společenskou změnu a výzkum (www.incommunicado.info/conference), o městkých projekčních plátnech (www.urbanscreens.org) a o umění a politice (Art & Politics of Netporn, www.networkcultures.org/netporn).

V letech 2005-2006 byl držitelem akademického stipendia na Wissenschaftskolleg, the Centre for Advanced Study v Berlině, kde dokončil svoji publikaci o kultuře na internetu vydanou Routledge New York.

Lovink byl člen skupiny Adilkno, the Foundation for the Advancement of Illegal Knowledge a spoluiniciátor konferencí Next five minutes.

Výběr z publikací:


Projekt OpenEye2009 je realizován v Centru audiovizuálních studií FAMU, za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.