FAMU OpenEye2009

video / instalace / sound-art / expanded media / performance / experimentální hudba / média / společnost

Malcolm Le Grice / Expanded cinema

út 20.10., 10:35-12:20 FAMU, Smetanovo náb.2
pá 23.10., 16:45-19:00 Institut intermédií, Technická 2, Praha 6

Modul v anglickém jazyce.

Přední britský filmař a teoretik Malcolm LeGrice se bude ve své přednášce věnovat fenoménu expanded cinema se zvláštním přihlédnutím k britskému filmu a k tvorbě skupiny Filmaktion Group (LeGrice, Raban, Eatherley). Britské expanded cinema bylo zejména v 70. letech unikátní uměleckou fúzi kinematografie, kinetického umění a abstrakce. Otevřelo téma filmu jako specifické časoprostorové konstrukce a zároveň aktivovalo jeho enviromentální kvality. Výzkumným polem se stala projekce sama o sobě, projekční situace a samotná konvence kina. Alternativním pohledem na kinematický zážitek tak expanded cinema předznamenalo nové pozice, které film a video dnes zaujímá v kulturním, společenském a architektonickém prostoru.

V prostoru IIM budou poté autorem uvedeny krátké filmy pro dvě a tři plátna:

Podrobný program a anotace v pdf.

Malcolm Le Grice

Narozen 1940, od malby přešel v polovině 60. let k filmu a počítačovému umění. Jeho filmy, performance a videa byly představeny mj. na Documenta 6, Museum of Modern Arts New York, Louvre Paris, Tate Modern, X-Screen v Museum of Modern Art Vídeň a nyní jsou ve sbírkách Centre Georges Pompidou, Royal Belgian Film Archive a Deutsche Kinemathek. Le Grice je autorem řady klíčových textů o experimentálním filmu, mj. "Abstract Film and Beyond" (MIT 1977), v roce 2001 vyšel sborník jeho textů "Experimental Cinema in the Digital Age" (BFI). V současnosti je emeritním profesorem University of the Arts London, kde společně s Davidem Curtisem založil studijní sbírku British Artists Film and Video Study Collection.

Více na www.luxonline.org.uk a www.screenonline.org.uk.

Další odkazy k tématu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Expanded_Cinema
http://www.studycollection.co.uk/expanded/index.html
http://www.lux.org.uk/features/cinema-out-bounds


Projekt OpenEye2009 je realizován v Centru audiovizuálních studií FAMU, za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.