FAMU OpenEye2009

video / instalace / sound-art / expanded media / performance / experimentální hudba / média / společnost

Paul DeMarinis / Edison Effect

pátek 16.10., 12:45-16:00 IIM, Dejvice, Technická 2
sobota 17.10., 12:45-15:00 konzultace, FAMU, Smetanovo náb.2

Dílna je zaměřena na společenský a obecně kulturní kontext, ve kterém se aktuálně audiovizuální umění nachází. DeMarinis uvede postupy a inspirace které jej přivedly ke specifickým kvalitám jeho vlastní tvorby a pozadí vývoje mediálního umění obecně.

Paul DeMarinis se věnuje umění elektronických médií, od roku 1971 vytvořil řadu performancí, zvukových a počítačových instalací a interaktivních objektů. Vystupoval mimo jiné v The Kitchen New York, Festival d'Automne a Paris, je autorem hudby pro představení Merce Cunnighama pro Arts Electronica Linz. Jeho interaktivní zvukové instalace byly vystaveny mj. v ICC Tokyo a v The Museum of Modern Art San Francisco, jeho práce byla podpořena stipendiem Guggenheimovy nadace a Rockefellerovy nadace. Jeho instalace ve veřejném prostoru byly představeny v průběhu Olympijských her v Atlantě, na Expo 1998 v Lisabonu a na Fort Lauderdale-Hollywood International Airport.

Většina jeho tvorby zahrnuje zpracování a syntézu řeči (CD Music as a Second Language), mezi jeho nejvýznamnějších díla patří "The Edison Effect" - instalace využívající laser, optické a elektronické nástroje k rozeznávání zvuku starých gramofonových desek, "Gray Matter" - hudební nástroj založený na interakce těla a elektřiny a "The Messenger" zkoumající využití elektrické energie v komunikaci.

Fotografie a dokumentace dalších instalací zde: http://www.stanford.edu/~demarini/exhibitions.htm.
Více o instalaci The Edison Effect: http://www.stanford.edu/~demarini/edison.html


Projekt OpenEye2009 je realizován v Centru audiovizuálních studií FAMU, za podpory Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.